Beroende på hundras så är din hund lämpad för olika sorter av träning, om man ser till rasstandarden. Egentligen tycker hundar det är roligt att vara aktiv med vad som helst. Vad finns det då för alternativ?

Både hund och husse/matte borde gilla aktiviteten så att ni får glädje av att träna och bygger ett starkare band. En del hundar vill springa av sig medan andra även behöver utmanas mentalt för att må bra.

Jakt

Är man intresserad av jakt är det självklart att skaffa en ras som har jaktegenskaper. Det finns olika beteenden att träna hos hunden, bäst är att träna upp den egenskapen som rasen är avlad för.

  • Drivande – här tränar man hunden att driva bytet mot sin ägare så att ägaren kan skjuta. Oftast jagar drivande hundar småvilt, fåglar och hjort. Här i Norden brukar man kalla det för drevjakt. Jägaren är då ensam med lös hund.
  • Skall – denna jakt görs ensam med skällande fågelhund. Hunden går lös och spårar efter fågel. När huden får vittring jagar den upp fågeln i ett träd och gör ståndskall under trädet medan jägaren kan smyga fram och ta sikte.
  • Grytjakt – oftast sker denna typ av jakt med terrierhundar eller taxar. Man jagar grytlevande djur som grävlingar, räv och mårdhund. Hunden ska antingen jaga ut räven så jägaren kan passkjuta eller med hjälp av skall meddela vart bytet befinner sig så jägaren kan gräva sig ner till grytgången.

Spår

Hunden har ett fantastiskt luktsinne och gillar att använda sig av det. Att träna spår kan man göra för kul eller inom jakten.

  • Söka ägare – hundens ägare ber hunden att stanna och springer sedan iväg och gömmer sig. Sedan är det upp till hunden att hitta ägaren genom att få vittring på husse eller mattes doft.
  • Godisspår – utan att hunden ser placerar man ut godis på diverse ställen, detta kan man enklast göra hemma men går också att göra mer avancerat i skogen. Hunden får sedan nosa sig fram till att godisgömmor.
  • Blodspår – lär hunden att hitta upp skadeskjutna djur. Man tränar med blod från en slaktare så hunden vet vilka dofter den ska följa. Om man inte får död på bytet kan man ta hjälp av hunden för att hitta åt bytet så det inte lider.

Det är viktigt att träningen inte upphör helt när man kommer hem från vad man nu än sysslat med. Även i hemmet kan man ha leksaker och annat som stimulerar hunden. Swecat säljer inte bara kattleksaker, trots sitt namn, utan har även ett stort hundsortiment som ger mental och fysisk aktivering för din hund. Vissa av dessa saker är perfekt när man måste lämna hunden själv i några timmar eller då man tyvärr måste negligera hundens träning vid brist av tid, de dagar då oväntade situationer uppstår, precis så som livet kan te sig för oss alla.

Det gäller även att lyssna och att se till din hunds kroppsspråk. En hund som beter sig underligt och till exempel inte kan motstå att bita sönder möbler eller liknande, är mest troligt en hund som kräver mer stimulans. Det räcker helt enkelt inte med att enbart tillrättavisa vissa raser, utan det krävs även att de faktiskt får utlopp för de instinkter de genetiskt är födda med. Det kan på ett ganska simpelt sätt efterliknas med barn som fått sitta still för länge. Föräldrar som rest långa sträckor i bil, vet hur rastlösa vissa barn kan bli och hur detta kan få utlopp på olika negativa sätt. Precis på samma sätt känner sig alltså en hund som alltför länge inte fått någon stimulans. Det blir helt enkelt outhärdligt för dom att endast vara och därför kan saker inträffa som hunden annars inte skulle ställa till med.